Blog


Den normale fertilitet...

12. Januar 2018

Hos raske par er sandsynligheden for graviditet 20-25 % pr. menstruations cyklus (altså den ene gang på måneden, hvor vi kvinder rent faktisk kan blive gravide pga. ægløsning). 

 • Statistisk set skal der 402 samlejer til før graviditeten indtræffer
 • For kvinder under 35 år defineres det som infertilitet (barnløshed), hvis man ikke er blevet gravid indenfor 6 måneder og din læge kan henvise dig til fertilitetsbehandling (eller du kan komme til mig). 
 • For kvinder over 35 år defineres det som infertilitet, hvis man ikke er blevet gravid indenfor 12 måneder og din læge kan henvise dig til fertilitetsbehandling (eller du kan komme til mig)
 • Kvinders alder har stor betydning for en normal graviditet, jo ældre vi kvinder bliver, jo færre ægløsninger har vi. 

ÆGLØSNING

 • Øget udflåd
 • Kropstemperaturen stiger
 • Din hud stråler og har sin flotteste periode omkring ægløsning
 • Milde ægløsningssmerter
 • Større sexlyst 

 

 

Gode råd til at booste chancerne for graviditet

 • Undgå stress - Din krop er klog og nedsætter chancerne for graviditet, hvis du er stresset, da kroppen tænker, at det ikke er et optimalt tidspunkt at blive gravid på, når du er stresset. 
 • Undgå rygning - Ikke kun kvinden, men også manden da det både påvirker æggene og sædcellerne. 
 • Undgå begge alkohol.
 • Moderat træning - Ikke for meget og ikke for lidt. Ved PCO er det godt at træne puls træning. 
 • Spis 800-1000 gr. grøntsager, bær og lidt frugt dagligt. 
 • Undgå koffeinholdige drikke (kaffe, energidrikke og sodavand) 
 • Spis økologisk
 • Få nok kvalitetsprotein fra fx. bønner, æg, fisk, hampefrø, nødder, økologisk kød og linser. 
 • Få nok fibre dagligt gennem grøntsager, hørfrø, nødder og chiafrø. Fibre booster din fordøjelse og trækker affaldsstoffer og brugte hormoner ud af dit system via afføringen. 
 • Få rigeligt med vand, urtete og friskpresset grøntsagsjuice. 

Dette skal kun ses som kærlige opfordring og guidning i den rigtige retning;) 

 

 


Hvilken stilling er den bedste når du ønsker at blive gravid?

Den næste stilling er den bedste, i hvert fald når der tales om arbejdsstillinger. Denne sætning lærer vi på uddannelsen til fysioterapeut eller ergoterapeut. 

Men hvilken stilling ER den bedste hvis du ønsker at blive gravid? 

Nu bliver det lummert tænker du, men lad os først dykke ned i anatomien;) 

Livmoderen er et fritstående organ -undersøgelser har vist, at livmoderen hele tiden står og bevæger sig, som et hjerteslag op og ned, op og ned. 

Livmoderen kan stå i forskellige positioner, alle har hørt om en bagudvendt livmoder, men der er også en fremadvendt og en bøjet livmoder og en livmoder der kan være delt i to. Who knew?

Når livmoderen står og bevæger sig og vi tænker på tyngdekraften som en hjælp, for at få sædcellen op til ægget og op imod livmoderen. Så er rygliggende samleje altså, missionærstillingen, ikke det bedste valg.

Knæ - 4 stående, doggy style, kært barn har mange navne;)

Denne stilling er perfekt til at blive gravid i, livmoderen står og kan bevæge sig frit, tyngdekraften kommer som bekendt oppe fra og hjælper sædcellen på vej op/ned bliver det så.

I andre stillinger skal sædcellen arbejde op imod tyngdekraften og hvis nu sædcellen ikke er særlig hurtig/stærk er dette en svær opgave.  

Så slut med at ligge med benene op ad, efter endt samleje eller i et bækkenløft, get the doggy style og hjælp sædcellen på vej. 


En god start på dagen

20. April 2017

Når du vil være gravid er det vigtigt, at du begynder at tænke på, at leve som om du var gravid! 

En god start på dagen kunne være sunde smoothies

Opskrift

150gr. bær fx hindbær, skovbær, blåbær, jordbær

2 spsk. koldpresset øko hørfrøolie eller udo's choice

1 banan 

2 spsk proteinpulver fx ærteprotein 

1 1/2 dl vand 

2 knsp. vaniljepulver (ikke sukker)

2 tsk. lakridsrodspulver

Alt blendes. Nyd:) 

Der kan selvfølgelig varieres med andre bær eller grønt fx. frossen spinat eller broccoli. 

Sædkvalitet

WHO' s defination på normal sædkvalitet er:

 • Der skal være minimum 2 ml. sæd
 • Der skal være mindst 20 millioner sædceller pr. ml. sæd
 • Minimun halvdelen af sædcellerne i prøven skal bevæge sig
 • Tilstrækkeligt mange (4 % hvis man anvender strikte kriterier) skal have normalt udseende  

Feber kan nedsætte sædkvaliteten i optil 2 måneder efter at manden har haft feber. 

Kost og sædkvalitet:

75 gram valnødder om dagen 

Et studie fra University of California i Los Angeles viste at 117 raske mænd i alderen 21-35 år, blev delt op i to grupper, hvor den ene blev bedt om at spise 75 gram valnødder dagligt, mens den anden ikke måtte spise nødder overhovedet. Sædkvaliteten blev testet inden forsøget begyndte og igen efter 12 uger. Sæden blev analyseret for at vurdere koncentrationen af sædceller, vitalitet, motilitet, morfologo og kromosomfejl.

Mændene der spiste valnødder fik forbedret sperm-vitalitet, antal bevægelige sædceller pr. ml (motilitet) og sædcellens udformning (morfologi). De havde også færre kromosomafvigelser. 

Tomater

Tomater har et meget højt indhold af lycopen, der er forbundet med færre abnorme sædceller.Tomater bidrager til 8-10% mere normalt sæd, skriver forskerne i tidsskriftet Fertility and Sterility. 

Gulerødder

Undersøgelse fra Harvard University i 2013 viste at gulerødder og andre carotenoid-holdige grøntsager forbedrede mobiliteten med mellem 6-8 procent. også grønkål, spinat og hovedsalat har et højt indhold af beta-caroten, som er et pigment, der omdannes i kroppen til antioxidanter. 

C- vitamin

Mænd over 44 år, der spiser C-vitaminer og visse mineraler har samme sædkvalitet som unge mænd.  

Fisk

Mænd der spiser flest Omega 3 fedtsyre fra fisk har bedre sædkvalitet end dem der spiser færrest fisk.

En anden Harvard undersøgelse viste i 2012 en positiv sammenhæng mellem mandlig fertilitet og forbruget af fisk. I følge undersøgelsen blev hvidt fiskekød som torsk og hellefisk forbundet med en højere procentdel af normal sæd. Laks, tun, og andre mørke fisk var på den anden side forbundet med et højere total sædtal.  

Østers

Zink i østers kan gøre underværker for din sæd. I et hollansk studie fra 2002 fra University Medical Centre Nijmegen, fik mænd med dårlig sædkvalitet, der dagligt tog zink sulfater en 74% stigning i den samlede normale sædkvalitet efter 26 uger samlignet med mænd der fik placebo (ingenting).

Peanuts

Der findes i peanuts Arginin en arminosyre som kroppen producerer i forbindelse med fordøjelsen af protein. Det findes i store mængder i sperm og har vist sig at hjælpe med et lavt sædtal og dårlig motilitet. I høje doser medvirker arginin også til at udvide arterierer, hvilket fører til bedre erektioner. 

De bedste plantekilder til arginin er nødder som peanuts 3,1g/100g, mandler 2,5g, valnødder 2,3g, men også spinat 3,3g, linser 2,1g. 

De bedste kilder til arginin er dog rødt kød, sm indeholder mest protein. 

Ingen Bacon 

Desværre mænd er der ingen bacon, hotdogs, eller hamburgers hvis du forsøger at få børn. Det er tre af de kødvarer, der i en undersøgelse fra 2012 fra Harvard University viser sig at reducere sædkvaliteten og forringe chancerne for at gøre en kvinde gravid. Resultatet er baseret på en undersøgelse af 156 frivillige mænds sædprøver og svar på spørgeskemaer om deres madvaner. Sorry:)

 

Punalpin eller Sermatrop ALFA er to gode vitamin/mineral tilskud for mænd med lav sædkvalitet at tage. Det er dog nogle dyre produkter. Hvis økonomien ikke helt er til de præparater, anbefaler jeg Zink, omega 3-6-9, og d-vitamin og c- vitamin til mænd. 


Meget forskellige patienter

Hver gang jeg behandler et par for fertilitetsproblemer, tænker jeg på hvor forskellige problemstillinger der kan gøre parret infertil. Pco, Pcos, lav sædkvalitet, alder, "ingen grund", hormonelle grunde ved mand eller kvinde, donor æg, donor sæd, tidligere operationer osv... Grundene er mange, der er flere og flere der bøvler med at blive gravide det er helt sikkert. Jeg går ikke så meget op i den naturlige graviditet, bare mine patienter bliver gravide, så derfor anbefaler jeg også nogengange en kombination af fertilitetsbehandling og manuel behandling. 

Jeg hjælper tit kvinder inden de skal i behandling enten med inseminering eller IVF, jeg tænker, at hvis man øger blodgennemstrømningen i området, så er der for det første, bedre chance for naturlig graviditet for det andet er der bedre chance for at ægget sætter sig fast, og for det trejde at ægget bliver siddende og dermed undgå abort. 


Mercier Therapy

Manipulation af livmoderen, er Mercier Therapy. Hvordan står livmoderen stillet, hvordan har den det? Kan den bevæge sig frit? Er der stramninger. Det jeg har lært med tiden er, at vores bevægelighed altid er forskellig, vi er ikke ens. Om det gælder i yogastillinger, manuel behandling eller andre øvelser, så gør vi tingene forskelligt. Det samme er tilfældet med vores organer. Når jeg mærker en livmoder der ikke har født før, står den næsten altid anteverted (fremadrettet) den står "klar", men også for klar. Den irritererer mine fingre, jeg mærker den med det samme, så der er mit arbejde at få den til at slappe lidt mere af, den skal ligge sig lidt længere ned. 

Hvorimod en der har født flere børn, der står livmoderen som regel bagudvendt, den har lagt sig fladt på ryggen, givet op, den er blevet træt:) Der arbejder jeg med at få den op i midt possition. Der skal der nogengange graves dybt, altså man skal arbejde dybt i vævet. Det kan gøre lidt mere ondt, men efter tre-fire dage har den rejst sig igen og er klar til at tage imod enten inseminering IUI eller IVF. eller naturlig graviditet. 

Behandlingen - Mercier Therapy - virker i optil et år. 

Jeg ønsker jer held og lykke med jeres behandling. 

  


2. eller 3. barn er det sværre at få det?

Det korte svar er ja.

Fordi dine hormooner er anderledes efter 1. barn. Fordi du får mindre søvn. Fordi du måske er mere stresset. Derudover er du blevet ældre, og ægreserven er blevet mindre. 

Så der er en hormonel forklaring.

Anatomisk kan der også være sket noget under første fødsel, fx kejsersnit eller anden traume, som kan vanskeliggøre det at få et barn mere. Manuel behandling er i begge tilfælde en rigtig god måde at fremme mulighederne for graviditet på. Hormornelt sker der det, at du kan slappe af, du friviger hormonet Oksytocin. Oksytocin har direkte forbindelse fra hypofysen i hjernen til livmoderen, jo mere afslappet du kan blive, jo bedre.

Anatomisk er det vigtigt, at der ikke er stramninger der blokerer, og øge blodcirkulationen i området giver god mening for det store arbejde livmoderen skal i gang med.

Så sæt i gang med nydelse for at øge Oxytocin niveauet.

 


Dreng eller pige? Kan man selv være med til at bestemme kønnet

Dreng eller pige? Kan man gøre noget aktivt for at få det køn man ønsker sig?

Læs mere...
Sygeforsikringen ”danmark” yder tilskud til fysioterapeutiske behandlinger, der er udført af en autoriseret fysioterapeut. Læs mere om ”danmark”s takster til fysioterapi her.

Hvis du er medlem af Sygeforsikring danmark gives der et tilskud på 133 kr. som du får tilbage ved første gangs konsultation. De resterende gange får du 88 kr. tilbage hvis du er medlem.  Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk